Kokosowe risotto z ananasem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pomysł na bardzo szybki i smaczny deser ryżowy, polecam. Sprawdzi się w przypadku wizyty niespodziewanych gości.

  • 20 min

Składniki:


  • ryż do risotto 150 g,
    mleczko kokosowe 400ml,
    Malibu 3 łyżki,
    wiórki kokosowe 2 łyżki,
    cukier 2 łyżeczki,
    6 plastrów ananasa z puszki,
    masło 2 łyżki,

Kokosowe risotto z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kokosowe risotto z ananasem 1. Na patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło i wsypujemy ryż. Chwilkę smażymy do momentu aż ziarenka staną się szkliste.
  • Kokosowe risotto z ananasem 2. Do ryżu wlewamy Malibu, czekamy aż wyparuje i całość podlewamy mleczkiem kokosowym tak, aby pokryło ryż cienką warstwą. Całość smażymy co jakiś czas mieszając i podlewając resztą mleka.
  • Kokosowe risotto z ananasem 3. Ananasa kroimy w drobną kostkę. 5 minut przed końcem dodajemy cukier i wiórki kokosowe oraz pokrojonego ananasa. Życzę smacznego :)

Porady

Deser smakuje świetnie na ciepło i na zimno. Jeśli mają jeść go dzieci to zamiast Malibu proponuję dodać zalewę z ananasa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy