To moje pierwsze pączki:) może nie są tak śliczne jak z cukierni ale są przepyszne:) ja pierwszego jeszcze ciepłego zjadłam:))
Składniki:
100 g wiórków kokosowych
400 g mąki
140 g cukru
80 g margaryny tortowej
2 jajka
120 ml mleka
45 g świezych drożdży
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
280 g dżemu z czarnej porzeczki
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Kokosowe pączki z dżemem z czarnej porzeczki wg moniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiórki zmielić w blenderze. Mleko pogrzać. Margarynę roztopić i ostudzić. Do miski przesiać mąkę,dodać cukier ( także przesiany), wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia.
2.Następnie wkruszyć drożdże. Wymieszać.
3.Dodać jajka i wymieszać wszystko drewnianą łyżką.
4.Wlać margarynę i znów wymieszać. Stopniowo dodawać mleko i wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i gładkie i będzie odchodzić od ręki. Przełożyć do miski wysypanej mąką, i gorę też posypać mąką. Przykryć i odłożyć do wyrośniecie na około godzinę, półtorej aż podwoi swoją objętość.
5.Po tym czasie czasie ciasto ponownie krótko wyrobić kilka razy uderzając o blat. Uformować kulę i podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na grubość około 1 cm i wykrwać duża foremką krążki. Nałożyć łyżeczkę dżemu i zlepić na kuleczkę.
6.Odłożyć na papier do pieczenia, przykryć i zostawić na około 25 minut aż ponownie wyrośnie.
W garnku rozgrzać olej. Smażyć pączki partiami wkładając do gorącego oleju "zlepianiem" do dołu na rumiano z obu stron. Odłożyć na papierowy ręcznik. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze