Kokosowe markizy

5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Swoje umiejętności kulinarne zawdzięczam mamie.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 20 dag mąki
    ● 17,5 dag margaryny
    ● 10 dag cukru
    ● budyń czekoladowy
    ● łyżka kakao
    ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 6,5 dag wiórków kokosowych
    Masa:
    ● 3/4 szkl. cukru pudru
    ● ok. 1/2 szkl. mleka w proszku
    ● 1/2 szkl. wiórków kokosowych
    ● 12,5 dag masła
    ● odrobina olejku migdałowego
    Polewa: 4 łyżki cukru
    ● 10 dag margaryny
    ● 2-3 łyżki kakao
    ● kolorowa posypka i wiórki kokosowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kokosowe markizy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: margarynę ucieramy
    z cukrem. Dodajemy pozostałe
    składniki i zagniatamy
    gęste gładkie ciasto.
  • 2. Dzielimy na kawałki. Rozwałkowujemy
    na grubość ok. 0,5 cm. Kieliszkiem wykrawamy
    kółka. Pieczemy ok. 15
    minut w temp. 200 °C.
  • 3. Masa: masło ucieramy. Dodajemy
    przesiane mleko i cukier
    puder. Wsypujemy wiórki
    i wlewamy olejek. Ucieramy.
  • 4. Na połowę ciastek nakładamy
    ok. 1-cm warstwę masy.
    Przykrywamy pozostałymi
    ciastkami.
  • 5. Przygotowujemy polewę:
    margarynę roztapiamy, dodajemy
    cukier, 3 łyżki wody
    i kakao. Mieszając, doprowadzamy
    do wrzenia. Studzimy
    i polewamy markizy. Część
    posypujemy kolorową posypką,
    część wiórkami.

Porady

● Ciastka możemy przełożyć masą przygotowaną na bazie budyniu śmietankowego. ● Zamiast polewy kakaowej można użyć polewy krówkowej (wtedy markizy będą jeszcze słodsze).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować