Kokosowe kulki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem zaganianą studentką. Uwielbiam piec, więc gdy tylko mam czas, dogadzam rodzinie drobnymi słodkościami.

Składniki:

  • ● 20 dag wiórków kokosowych
    ● 100 ml śmietany kremówki 30-proc.
    ● 7 dag masła
    ● 7 dag cukru pudru
    ● 10 dag gorzkiej czekolady
    ● 10 dag białej czekolady

Kokosowe kulki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiórki i cukier mieszamy.
    Śmietanę i masło podgrzewamy
    na małym ogniu, aż
    masło się roztopi. Mieszając,
    cienką strużką wlewamy do
    wiórków z cukrem. Dokładnie
    mieszamy i schładzamy ok.
    50 minut (masa powinna być
    plastyczna, ale nie przylepiać
    się do rąk).
  • 2. Czekolady rozkruszamy do
    osobnych naczyń. Roztapiamy
    w kąpieli wodnej.
  • 3. Z masy formujemy kulki
    i nabijamy na wykałaczki. Następnie
    na przemian maczamy
    w czekoladach i układamy na pergaminie.
    Schładzamy, aż
    czekolada zastygnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_10-2010

Komentarze

Podobne przepisy