Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero

4.5 (175 ocen)

Kokosowe krewetki z ostrą salsą mango, to przepyszna przystawka. Usmażone na złoto krewetki i salsa mango prezentują się wyjątkowo efektownie, a smakują jeszcze lepiej.

Składniki:

  • 12 dużych surowych krewetek
    sól, pieprz do smaku
    1,5 szklanki oleju do smażenia krewetek

    Ciasto do panierowania krewetek:
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 jajko eko
    100 ml jasnego piwa
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Panierka:
    1 szklanka wiórków kokosowych
    2 łyżki bułki tartej

    Salsa:
    1 duże dojrzałe mango lub 3/4 szklanki pure z mango (bez dodatku cukru)
    kawałek papryczki habanero lub innej czerwonej chilli (ilość wg uznania)
    1/2 czerwonej cebuli
    kilka gałązek kolendry (ilość wg uznania)
    łyżka octu jabłkowego
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero 1. Krewetki obrać z pancerzyków (pozostawić ogonek), usunąć ciemną żyłkę (przewód pokarmowy) nacinając grzbiet krewetki.
    Następnie umyć krewetki i osuszyć na ręczniku papierowym. Posypać solą i pieprzem.
    Wymieszać składniki ciasta do panierowania, powinno mieć konsystencję śmietany.
    Oddzielnie wymieszać składniki panierki.
    Olej wlać do do niewielkiego rondelka, rozgrzać, ale nie dopuścić do dymienia oleju.
    Krewetki moczyć w cieście trzymając za ogonek, następnie obtoczyć w panierce.
    Smażyć krewetki na głębokim oleju, na złoty kolor. Obsuszyć z nadmiaru oleju, na ręczniku papierowym.
    Krewetki serwować na ciepło, salsę do maczania krewetek podać w osobnym naczyniu.

    Przygotowanie salsy:
    Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę.
    Cebulę posiekać w kosteczkę, podsmażyć do miękkości na łyżce oleju.
    Mango, papryczkę, ocet i kolendrę zmiksować, na gładką masę.
    Następnie dodać do salsy usmażoną cebulę. Dodać sól do smaku.

Porady

Uwaga - papryczkę (bez pestek) dodać w takiej ilości, jaka Wam odpowiada. Ja dodałam zaledwie 1:10 papryczki habanero, a salsa była ostra. Salsa powinna mieć owocowo-ostry smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Krewetki Mango Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować