Kokosowe grzanki z dżemem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Dwie kromki podłużnej bułki składamy sklejając je dżemem. Moczymy w mieszance jajka i mleka i obtaczamy w wiórkach kokosowych i smażymy z obu stron na rumiano. Wychodzą gorące, z zewnątrz chrupiące a w środku miękkie

  • 15 min

Składniki:

  • porcja na 4 grzanki:
    8 kromek podłużnej bułki
    dowolny dżem
    1 duże jajko
    1/4 szklanki mleka
    ok.4-5 łyżek wiórek kokosowych
    olej rzepakowy do smażenia

Kokosowe grzanki z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdą kromkę bułki posmarować z jednej strony dżemem. Skleić po 2 kromki, dżemem do siebie.
    Jajko roztrzepać z mlekiem. W powstałej mieszance moczyć bułki z obu stron, a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych.
    Na lekko skropionej olejem rozgrzanej patelni smażyć z obu stron na rumiano. Podawać na gorąco.

Porady

Wiórki kokosowe można zastąpić bułką tartą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy