Ciasto kokosowa śnieżynka z cytrynowym oczkiem i nutką kawy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min

Delikatne ciasto z mocnym kokosowym akcentem i delikatnymi w smaku kremami. Po przekrojeniu czeka dodatkowa niespodzianka w postaci pokrojonej w kostkę galaretki.

  • 50 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    5jajek
    ¾ szklanki cukru
    ½ szklanki oleju
    ¾ szklanki mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku

    Posypka kokosowa:
    100g kokosu
    1 łyżka cukru

    Krem kokosowy:
    600ml mleka
    3 łyżki cukru
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    100g kokosu
    200g masła

    Pianka cytrynowa:
    1szklanka mleka zagęszczonego niesłodzonego np. firmy Gostyń
    1 galaretka cytrynowa
    3/4 szklanki wrzącej wody

    dodatkowo:
    1 opakowanie zielonej galaretki rozpuszczonej w 1,5 szklanki wody
    po całkowitym stężeniu galaretkę należy pokroić w kostkę.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kokosowa śnieżynka z cytrynowym oczkiem i nutką kawy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i kawą - wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Posypka kokosowa:
    Na suchej patelni uprażyć kokos z cukrem na lekko złoty kolor. Ostudzić.
  • 3. Krem kokosowy: Odlać 0,5 szklanki mleka i rozmieszać w niej mąkę i budyń. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i kokosem. Do gotującego się mleka wlać roztwór, zagotować. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą masę. Większą część kremu wyłożyć na pierwszą część biszkoptu.
  • 4. Pianka cytrynowa: Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki wrzątku. Ostudzić. Zimne mleko ubijać mikserem przez ok. 5 – 7 minut, do momentu, aż podwoi ono swoją objętość. Cały czas miksując wlewać stopniowo zimną galaretkę. Całość dokładnie wymieszać mikserem na najwyższych obrotach, na koniec dodać pokrojoną galaretkę, delikatnie zamieszać łyżką. Gdyby masa była bardzo rzadka włożyć do lodówki, aby lekko zaczęła tężeć. Po tym czasie wyłożyć na krem kokosowy. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch posmarować kremem kokosowym i posypać zrumienionym kokosem.

Porady

Zieloną galaretkę najlepiej wlać do płaskiego kwadratowego naczynia np. do pojemnika na żywność. Po stężeniu w nim pokroić,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować