Kokosowa fantazja

4.5 (178 ocen)

  • 60 min

Biszkoptowe ciasto z wilgotną masą kokosową i galaretką udekorowane polewą czekoladową.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    6 łyżek cukru lub 1/2 szklanki cukru pudru
    1/4 łyżeczki do pieczenia

    Masa kokosowa
    200g wiórków kokosowych
    2 szklanki mleka ( u mnie mleko kokosowe )
    1/2 kostki miękkiego masła (125g )
    2 czubate łyżki cukru pudru
    2 białka
    2 paczki herbatników (potrzeba około 18-19 sztuk )
    2 galaretki ( u mnie cytrynowe)

    Masa czekoladowa:
    1 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
    100 g słodkiej śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Kokosowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuścić galaretki w niepełnych 4 szklankach gorącej wody i odstawić, aby lekko stężały.
  • 2. Wiórki zalać mlekiem i zagotować od czasu do czasu mieszając , żeby masa zgęstniała. Masło utrzeć. Masę kokosową dodawać po jednej łyżce do masła cały czas ucierając.
    Ubić z cukrem pudrem pianę z białek . Dodać do masy i dokładnie wymieszać. Wyłożyć masę na ciasto, wstawić do lodówki do schłodzenia.
  • 3. Gdy galaretka zacznie krzepnąć - wylać ja na schłodzona masę kokosową. Na galaretce poukładać herbatniki.
  • 4. Podgrzać śmietankę. Kiedy zacznie lekko wrzeć-odstawić z ognia, wrzucić kostki czekolady i wymieszać do rozpuszczenia.Jeszcze ciepłą masę rozprowadzić na cieście i wstawić do lodówki do schłodzenia na co najmniej 3 godziny, choć ciasto najlepiej smakuje na na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Galaretka Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować