Kokoska z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Lubię rabarbar, kiedy tylko się pojawia na wiosnę, gotuję z niego kompot i piekę ciasta

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto
    2 szkl mąki
    0,5 szkl cukru
    0,5 kostki margaryny Kasia
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 szkl wiórek kokosowych
    2 łyżki śmietany
    1 jajko
    1 żółtko

    na masę rabarbarową
    800 g rabarbaru
    1 szkl cukru
    0,5 szkl wody
    2 galaretki (mogą być różne np czerwona i zielona)

    dodatkowo
    2 op herbatników
    dżem jabłkowy
    wiórki kokosowe do posypania
    polewa biała i czekoladowa do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z rabarbarem Desery

Kokoska z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kokoska z rabarbarem 1. Ciasto zagnieść, podzielić na dwie części i rozwałkować cienko. Blaszkę o wym ok 23x30 cm. posmarować margaryną Kasia i wysypać wiórkami kokosowymi.
    Wyłożyć ciasto i posmarować cienko dżemem jabłkowym, położyć drugą warstwę ciasta i delikatnie nakłuć wykałaczką. Upiec w temp ok 180 st 35-40 min.

    Rabarbar umyć, obrać ze skórki i pokroić na 2 cm kawałeczki, podlać wodą dodać cukier i zagotować. Pogotować ok 5 min i zdjąć, rozdzielić na dwie części i dodać galaretki. Kiedy galaretki się rozpuszczą dla przyspieszenia jedną wstawiamy do zimnej wody i kiedy zacznie tężeć wylewamy na ciasto. Po schłodzeniu wylewamy drugą i wstawiamy do lodówki, po ok 20 min układamy herbatniki i dekorujemy polewą i wiórkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować