Kokosanki lub lamingtony

4.84 (214 ocen)

  • 60 min

Miękkie, puszyste ciasto oblane gęstą, kakaową polewą i obtoczone obficie w wiórkach kokosowych.

  • 60 min

Składniki:

  • Polewa:
    250 g cukru
    45 g kakao
    130 g masła
    100 ml mleka

    200 g wiórek kokosowych do obtaczania oblanego ciasta

    Ciasto:
    125 g miękkiego masła
    150 g cukru
    1/2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 lekko zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia
    2 duże jajka
    150 ml mleka
    260 g mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.84 (214 ocen)

Zobacz również:

Desery Kokosanki

Kokosanki lub lamingtony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polewa:
    Do garnka wlać mleko, wsypać cukier, kakao, dodać masło. mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 2-3 minut. Lekko ostudzić. Z podanej porcji zostało mi po obtoczeniu ciasta ok. 2 łyżki polewy. W razie zbytniego zgęstnienia polewy w trakcie obtaczania ciasta można ją lekko podgrzać lub dodać 1 łyżkę wrzącej wody.

  • 2. Ciasto:
    Do miski włożyć masło, wsypać cukier, cukier waniliowy, krótko zmiksować. Dodać proszek do pieczenia, jajka, mleko i mąkę, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25x21cm. Piec ok.30 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzić. Pokroić wzdłuż dłuższego boku na 4 równe paski i w poprzek na 9 pasków (można też na 8). Powstaną małe prostokąciki o wymiarach ok. 2,5 x 5 cm.
    Na talerzyk wysypać wiórki kokosowe.
    Do lekko ciepłej polewy wkładać po jednym kawałku ciasta, krótko obtoczyć, łyżką zdjąć nadmiar polewy, grubo obtaczać w wiórkach kokosowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować