Miękkie, puszyste ciasto oblane gęstą, kakaową polewą i obtoczone obficie w wiórkach kokosowych.
60 min
Składniki:
Polewa:
250 g cukru
45 g kakao
130 g masła
100 ml mleka
200 g wiórek kokosowych do obtaczania oblanego ciasta
Ciasto:
125 g miękkiego masła
150 g cukru
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
2 lekko zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
150 ml mleka
260 g mąki pszennej
Kokosanki lub lamingtony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polewa:
Do garnka wlać mleko, wsypać cukier, kakao, dodać masło. mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 2-3 minut. Lekko ostudzić. Z podanej porcji zostało mi po obtoczeniu ciasta ok. 2 łyżki polewy. W razie zbytniego zgęstnienia polewy w trakcie obtaczania ciasta można ją lekko podgrzać lub dodać 1 łyżkę wrzącej wody.
2.Ciasto:
Do miski włożyć masło, wsypać cukier, cukier waniliowy, krótko zmiksować. Dodać proszek do pieczenia, jajka, mleko i mąkę, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25x21cm. Piec ok.30 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzić. Pokroić wzdłuż dłuższego boku na 4 równe paski i w poprzek na 9 pasków (można też na 8). Powstaną małe prostokąciki o wymiarach ok. 2,5 x 5 cm.
Na talerzyk wysypać wiórki kokosowe.
Do lekko ciepłej polewy wkładać po jednym kawałku ciasta, krótko obtoczyć, łyżką zdjąć nadmiar polewy, grubo obtaczać w wiórkach kokosowych.
Komentarze