Kokosanki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszne, pachnące kokosem, delikatne. Doskonałe do kubka kakao albo popołudniowej kawki.

  • 20 min

Składniki:

  • 250 g wiórków kokosowych
    60 g masła
    150 g cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 białka
    2 łyżki mleka w proszku
    szczypta soli

Kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w garnuszku, następnie dodajemy 100 g cukru i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia. Dodajemy wiórki kokosowe i mleko w proszku i mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy 50 g cukru, a po chwili mąkę. Pianę dodajemy do masy z wiórek kokosowych i delikatnie łączymy. Formujemy ciasteczka o wielkości orzecha włoskiego, zwilżając co jakiś czas dłonie w wodzie, aby powstały ładne kuleczki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 15 min. Ciasteczka są gotowe, gdy mają lekko złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy