Kokosanki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest to szybkie ciasto i robię je gdy moja rodzina ma ochotę na domowe słodkości, a ja nie mam za wiele czasu.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jaja: 8 sztuk
    - mąka: 8 łyżek
    - cukier: 8 łyżek
    - cukier wanilinowy: 1 sztuka
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - margaryna, jaja,: 2 sztuki
    - kakao: 2 łyżki
    - cukier puder: 75 dekagramów
    - wiórka kokosowe: 2 sztuki

Kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy.
  • 2. Gdy piana jest ubita na sztywno dodajemy po jednym żółtku.
    Cały czas ubijamy.
  • 3. Mikser zmniejszamy do minimum i dodajemy stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszujemy. Przekładamy do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 30 min w 180 st. C
  • 4. Polewa: Do garnka wkładamy margaryny, 2 jajka, kakao i cukier. Podgrzewamy na wolnym ogniu na średnim palniku. Mieszamy aż składniki się połączą. Polewa powinna byc płynna, ale nie rzadka, jakby lekko gęstniejąca.
  • 5. Gotowy biszkopt kroimy na 24 kawałki, każdy nabijamy na widelec i dokładnie obtaczamy w gorącej polewie, ale nie za długo, aby się nie rozpadły, a następnie opsypujemy wiórkami kokosowymi.
  • 6. Schładzamy. Przechowywac najlepiej w hermetycznych pojemnikach gdyż wtedy nie zsychają się.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy