KOKOSANKA

0 (0 ocen)

  • 1 min

Wyśmienita uczta dla smakoszy ceniących sobie nieziemski smak wiórków kokosowych

  • 1 min

Składniki:

  • ciasto kruche: 1 kostka masła ,2.5 szkl mąki pół szkl. cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,4 żółtka

    masa wiórkowa: 3 duże śmietany 18%,op. wiórek kokosowych,2 budynie waniliowe (śmietankowe),szklanka cukru,4 białka.

Kokosanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:mąkę,cukier,proszek,wymieszaj na stolnicy,dodaj masło,żółtka i zagnie ciasto. Podziel na 2 częśCi,jedną włóż do zamrażarki a drugą na pół godz, do lodówki.Następnie wyłóż na blachę i piecz 10 min w temp. 180C.
    mASA WIÓRKOWA:białka ubij z 2 łyżeczkami cukru, wlej śmietanywsyp wiórki kokosowe, cukier proszki budyniowe i dobrze wymieszaj.Masę wyłóż na podpieczony spód i zetrzyj na to drugą część ciasta ,którą wstawiliście do zamrażalnika. Wstaw do piekarnika na 40 minut w temp 170 C.

Porady

Do białek dodaj szczyptę soli lepiej się ubiją. Słodycz ciasta możemy lekko złama, dodając do masy wiórkowej aromat cytrynowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy