Kokardki z pulpecikami z indyka w sosie śmietanowo-pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Często zdarza mi się przygotowywać sos śmietanowo-pomidorowym, bo cała rodzina go uwielbia. Jest delikatny w smaku, kremowy, po prostu pyszny. Tym razem podałam go z soczystymi drobiowymi pulpecikami. Taki obiad przygotujemy w pół godziny.

  • 30 min

Składniki:

  • (4 porcje):
    • PULPECIKI:
    • 500g mielonego mięsa z indyka,
    • 2-3 łyżki bułki tartej,
    • 1 jajko,
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    • 1 ząbek czosnku,
    • SOS:
    • 400g śmietany kremówki,
    • 1 puszka pomidorów krojonych (400g),
    • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
    • 1 cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 1 łyżeczka oregano,
    • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Olej do smażenia,
    • 500g makaronu kokardki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kokardki z pulpecikami z indyka w sosie śmietanowo-pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kokardki z pulpecikami z indyka w sosie śmietanowo-pomidorowym 1. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i natkę pietruszki. Dodajemy po szczypcie soli i pieprzu, dokładnie mieszamy.
  • Kokardki z pulpecikami z indyka w sosie śmietanowo-pomidorowym 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Wilgotnymi dłońmi formujemy małe pulpeciki i wrzucamy je na patelnię. Pulpeciki smażymy na rumiano z każdej strony i wyjmujemy na talerz.

  • Kokardki z pulpecikami z indyka w sosie śmietanowo-pomidorowym 3. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsnych pulpecików szklimy cebulę, pod koniec dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodajemy pomidory, mieszamy i dusimy całość bez przykrycia około 15 minut aż pomidory zaczną się rozpadać, a sos stanie się gęsty (większość wody odparuję). Gdyby woda za szybko odparowała, a pomidory byłyby jeszcze całe, to podlewamy je odrobiną wody i dusimy dalej.
  • Kokardki z pulpecikami z indyka w sosie śmietanowo-pomidorowym 4. Wlewamy śmietanę, dodajemy koncentrat i przyprawy, sos zagotowujemy. Dokładnie mieszamy i na patelnię wrzucamy pulpeciki. Smażymy razem 2-3 minuty. Danie doprawiamy do smaku.
  • 5. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Makaron rozkładamy na talerze i polewamy ciepłym sosem. Każdą porcję posypujemy dodatkowo posiekaną natką.
    Życzę smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Indyk Mięso Pomidor Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować