Kokardki w sosie śmietanowym z kurczakiem i brokułami

4.5 (192 ocen)

  • 60 min

Kolejna propozycja makaronowa. Kurczak marynowany w przyprawie gyros podany w sosie śmietanowym z brokułami. Przyprawa nadaje mięsu nieco ostrzejszy smak, który świetnie komponuje się z łagodnym sosem. Makaron w kształcie kokardek pięknie prezentuje się na talerzu. Polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • opakowanie makaronu kokardki
    1 cebula
    1 podwójna pierś z kurczaka
    szklanka śmietany 18%
    pół szklanki bulionu drobiowego
    kilka różyczek brokuły
    przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka przyprawy gyros
    łyżka posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki mąki pszennej
    garść startego żółtego sera lub parmezanu (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Sos śmietanowy

Kokardki w sosie śmietanowym z kurczakiem i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w cienkie paseczki, oprószamy solą, pieprzem, dodajemy łyżkę oleju i łyżeczkę przyprawy gyros i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
    Brokuły gotujemy na półtwardo.
    Makaron gotujemy al dente.
    Cebulę kroimy w kostkę.
    Mięso oprószamy mąką, podsmażamy na łyżce tłuszczu na złoty kolor. Dodajemy cebulę i smażymy, aż cebula zmięknie. Wlewamy śmietanę i bulion, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i podgrzewamy kilka minut. Jeśli sos jest za gęsty można dodać więcej bulionu (jeśli za rzadki to zagęszczamy mąką). Na końcu dodajemy brokuły podzielone na mniejsze części oraz posiekaną natkę pietruszki. Delikatnie mieszamy. Dodajemy odsączony makaron i mieszamy, aż pokryje się sosem. Wykładamy na talerze, możemy obsypać startym żółtym serem lub parmezanem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować