Kokardki a'la Carbonara

4.5 (158 ocen)

Szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu danie, które zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Składniki:

  • 400g makaronu kokardki
    200ml śmietany 18% (u mnie Piątnica)
    100-150g szynki wędzonej lub boczku
    50-60g parmezanu tartego (może być gouda)
    ząbek czosnku
    szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    biały pieprz mielony
    sól
    zielenina do dekoracji i smaku (np.natka pietruszki, rukola, szczypiorek, rozmaryn, tymianek)
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kokardki a'la carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kokardki Carbonara 1. Makaron ugotować al dente. Szynkę lub boczek pokroić w drobna kosteczkę i podsmażyć z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, pieprzem i np ze szczypiorkiem.
  • 2. Śmietanę wymieszać z serem i gałką muszkatołową, wlać do podsmażonej szynki, energicznie mieszać by składniki się połączyły a śmietana nie zważyła. Gotowy sos wymieszać z makaronem. (ja sobie polałam po makaronie) Przed podaniem posypać parmezanem i ziołami wg uznania.

Porady

1/ Do razem z szynką można zeszklić małą cebulkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować