Kogut z ciasta faszerowany

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Nadzienie stanowi podsmażone mięso z piersi kurczaka wymieszane z warzywami i startym serem żółtym. Danie wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale zapewniam Was, że warto:)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    500 g mąki pszennej
    200 ml mleka
    100 g margaryny lub masła
    25 g świeżych drożdży
    1 jajko
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli

    Nadzienie:
    pierś z kurczaka
    2 łyżki oleju
    1 opak. warzyw meksykańskich na patelnię Frosta
    100 g startego sera żółtego
    1 łyżeczka przyprawy do drobiu
    pieprz
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

    Wierzch:
    rozmącone jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kogut z ciasta faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kogut w cieście faszerowany kurczakiem2 1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać ciepłą, stopioną margarynę lub masło, resztę składników, wymieszać zagnieść, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1 godz. do wyrośnięcia.
    Farsz: Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce tłuszczu, doprawić do smaku przyprawą do kurczaka, ziołami i pieprzem. Warzywa meksykańskie wyłożyć na patelnię z jedną łyżką oleju i smażyć ok. 8 minut, ostudzić. Do miski przełożyć usmażonego kurczaka, warzywa i starty ser żółty, dokładnie wymieszać.
    Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkować bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na kształt koła, wyciąć kształt koguta. Nałożyć farsz i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
  • Kogut w cieście faszerowany kurczakiem3 2. Odciąć nożem niepotrzebne skrawki ciasta. Z odkrojonych części ciasta zrobić kogutowi skrzydło, ogon, grzebień, nóżki i głowę. Docisnąć ciasto widelcem wokół koguta. Za pomocą nożyczek ozdobić ogon, skrzydło i szyję kogucią. Całą powierzchnię ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Kogut w cieście faszerowany kurczakiem4 3. Koguta wstawić do nagrzanego do 220*C piekarnika i piec 12 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę do 180*C i piec kolejne 30 minut. Jeśli w czasie pieczenia wierzch ciasta zacznie się szybko rumienić - przykryć wierzch papierem do pieczenia.

Porady

Zamiast drożdży świeżych można użyć suszonych. A nadzienie można przygotować także z duszonych pieczarek z cebulką, szynką i serem. Można kombinować na różne sposoby:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować