Kogel mogel w formie babeczek

0 (0 ocen)

Delikatna pianka powstała na bazie zmiksowanych jaj. Pysznosci.

Składniki:

  • na 3 babeczki:
    2 jaja,
    1/3 kostki masła,
    5 łyzeczek cukru (moze byc z wanilia),
    3 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo:
    herbatniki,
    owoce sezonowe,olej do smarowania foremek

Kogel mogel w formie babeczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy.studzimy.
    żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilosci wrzątku (ok 1/3 szklanki).
    Ustawiamy na palniku garnek z wodą,zagotowujemy ją.Nad garnkiem umieszczamy miskę i miksujemy w niej jaja z cukrem.Miksowanie nalezy zakonczyc, gdy masa jajeczna zrobi sie puszysta i gęsta.
    Powoli dolewamy masło,miksujemy.Wlewamy żelatynę, miksujemy tylko do połaczenia się jej z masą.
  • 2. Foremki smarujemy cienko olejem (chyba ze sa sylikonowe to nie).Wlewamy łyzką masę i wkładamy do lodowki na ok 3 godziny.Po tym czasie wyjmujemy babeczki na ułozone na talerzu herbatniki.Dekorujemy sezonowymi owocami.

Porady

Jesli babeczki nie chca wyjsc z foremki, zanurzamy je na chwilkę we wrzątku.

Komentarze

Podobne przepisy