Typowo turecki mięsny przysmak. Serwowany w restauracjach i barach na terenie całego kraju. Jako dodatki podaje się do niego : bulgur, ryż, warzywa, sosy. Swój wyjatkowy smak zawdzięcza przyprawom.
1.Cebulę drobno pokroić. Mięso mielone wymieszać z ziołami, przyprawami, jajkiem i cebulą. Bułkę tartą wymieszać z papryką.
2.Z mięsa mielonego uformować podłużne klopsiki. Panierować w bułce tartej. Nadziać je na szpatułki do grillowania. Na patelni rozgrzać olej. Köfte smażyć na średnim ogniu z każdej strony na złoty kolor ( 5-8 minut).
3.Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem i przyprawami. Ugotowany bulgur wymieszać z natką pietruszki.
4.Liście sałaty umyć, rozłożyć na talerzu. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić, posypać nią liście sałaty. Na wierzchu ułożyć köfte kebab, udekorować gałązkami tymianku. Podawać z bulgurem i dipem jogurtowo-czosnkowym.
Komentarze