Köfte kebab

4.5 (152 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Typowo turecki mięsny przysmak. Serwowany w restauracjach i barach na terenie całego kraju. Jako dodatki podaje się do niego : bulgur, ryż, warzywa, sosy. Swój wyjatkowy smak zawdzięcza przyprawom.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • -mięso mielone jagnięce lub wołowe : 500 g
    -cebula : 1 sztuka
    -jajko : 1 sztuka
    -natka pietruszki (drobno posiekana) : 0,5 szklanki
    -świeża kolendra (posiekana) : 4 łyżki
    -kmin rzymski mielony : 1 łyżeczka
    -pul biber lub ostra papryka mielona : 0,5 łyżeczki
    -słodka papryka mielona : 1 łyżeczka
    -kolendra mielona : 0,5 łyżeczki
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
    -sól : 1 łyżka

    do panierowania :
    - bułka tarta drobno mielona : 0,5 szklanki
    - pul biber lub papryka ostra mielona : 1 łyżeczka

    do smażenia :
    -olej rzepakowy : 100 ml

    dodatki:
    -ugotowany osolony bulgur : 200 g
    -natka pietruszki (posiekana) : 4 łyżki
    -sałata np. karbowana lub lodowa : 1 sztuka
    -papryka czerwona lub żółta : 1 sztuka
    -świeży tymianek do dekoracji : 10 gałązek

    dip jogurtowo-czosnkowy:
    -jogurt naturalny (gęsty) : 1 szklanka
    -czosnek : 2-3 ząbki
    -sól : szczypta
    -pieprz czarny mielony : szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Köfte kebab - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno pokroić. Mięso mielone wymieszać z ziołami, przyprawami, jajkiem i cebulą. Bułkę tartą wymieszać z papryką.
  • 2. Z mięsa mielonego uformować podłużne klopsiki. Panierować w bułce tartej. Nadziać je na szpatułki do grillowania. Na patelni rozgrzać olej. Köfte smażyć na średnim ogniu z każdej strony na złoty kolor ( 5-8 minut).
  • 3. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem i przyprawami. Ugotowany bulgur wymieszać z natką pietruszki.
  • köfte kebap po turecku 4. Liście sałaty umyć, rozłożyć na talerzu. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić, posypać nią liście sałaty. Na wierzchu ułożyć köfte kebab, udekorować gałązkami tymianku. Podawać z bulgurem i dipem jogurtowo-czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować