Kociołek węgierski

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Powiedzenie mówi, że węgierska gospodyni, kiedy ma przygotować posiłek kładzie na stole paprykę i zastanawia się, co do niej dodać. Tak było również w moim przypadku. Danie rewelacyjne, wszystkim baaardzo smakowało.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 1 duża papryka czerwona

    - 1 kg cukinii

    - 3 cebule

    - 30- 40 dkg pieczarek

    - 3 marchewki

    - kilka ząbków czosnku

    - 200 g kabanosów węgierskich

    - kilka listków laurowych

    - kilka ziaren ziela angielskiego

    - 1- 1,5 łyżki przyprawy do kuchni węgierskiej

    - pieprz i sól

    - papryka mielona słodka

    - natka pietruszki ( opcjonalnie)

    - koncentrat pomidorowy ( 200g)

    - pomidory w puszce krojone lub świeże

    - 1 l wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kociołek węgierski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kociołek węgierski 1. Cukinię i marchewki obrać i wraz z papryką, pieczarkami pokroić w grubszą kostkę.Cebule, czosnek i paprykę pokroić w mniejszą kostkę. Wrzucić wszystko na patelnię i podsmażyć, przełożyć do większego garnka, dodać pokrojone w 2 cm kawałki kabanosy. Dodać do garnka listki laurowe, ziele angielskie, pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko zalać wodą, przykryć i dusić do miękkości. Na koniec dodać koncentrat, doprawić do smaku na lekko pikantnie. Podawać z pieczywem.

Porady

Z pewnością niejedni doszukają się tu podobieństw do lecza czy bigosu z cukinii, być może, ale dla mnie jest to kociołek węgierski.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Węgierska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować