Kociołek mięsno-warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka myjemy, zalewamy ok. 1 l wody i gotujemy godzinę. Wyjmujemy i studzimy. Mięso oddzielamy od kości i razem z kiełbasą kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
2.Ziemniaki i cebule obieramy. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne. Warzywa kroimy w kostkę i szklimy na oliwie razem czosnkiem. Dodajemy do wywaru z mięsem i kiełbasą. Gotujemy na małym ogniu ok.
20 minut. Dodajemy przecier i cukier, mieszamy. Doprawiamy. Zagotowujemy. Posypujemy natką pietruszki.
Porady
● Potrawę można zagęścić: surowego ziemniaka ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy
pod koniec gotowania.
Komentarze