Kociołek do syta

4.5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 15 min

Gotuję dla 5 osób. Kociołek do syta jest modyfikacją kilku przepisów, które dostałam od koleżanek. Potrawy jednogarnkowe, jak ta, bardzo mi odpowiadają, bo są smaczne i pożywne.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • ● 1 kg filetów z kurczaka
    ● 1/2 kg pieczarek
    ● 3 papryki
    ● 3 cebule
    ● puszka kukurydzy
    ● sos słodko-kwaśny
    ● 7 ogórków konserwowych
    ● 2 woreczki ryżu
    ● kostka bulionowa
    ● 2 ząbki czosnku
    ● przyprawa uniwersalna
    ● pieprz
    ● sól czosnkowa
    ● majeranek
    ● mielona słodka papryka
    ● maggi
    ● przyprawa do kurczaka
    ● 2-3 łyżki mąki
    ● olej
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Kociołek do syta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety kroimy w cienkie paski,
    posypujemy przyprawą do kurczaka
    i smażymy 10 minut na oleju. Przekładamy do garnka.
    Ryż gotujemy według przepisu
    na opakowaniu, odcedzamy.
  • 2. Pieczarki i cebule kroimy,
    smażymy 15 minut i dodajemy
    do mięsa. Papryki oczyszczamy,
    kroimy w paski i smażymy
    15 minut. Posypujemy mąką
    i przekładamy do mięsa.
  • 3. Dodajemy sos słodko-kwaśny,
    kostkę bulionową, przeciśnięty
    przez praskę czosnek
    i przyprawy. Wlewamy tyle wody,
    aby potrawa nie była zbyt
    rzadka. Gotujemy 10 minut
  • Kociołek do syta 4. Dodajemy osączoną z zalewy
    kukurydzę i pokrojone w paski
    ogórki. Gotujemy 15 minut. Podajemy
    z ugotowanym ryżem.

Porady

● Kurczaka możemy zastąpić mięsem wieprzowym, a zamiast sosu słodko-kwaśnego wlać koncentrat pomidorowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować