Kocie oko

0 (0 ocen)

Wszyscy się nim zajadają i nic dziwnego bo jest przepyszny ;)

Składniki:

  • MASA BUDYNIOWA:
    1/2 l. mleka
    2 budynie waniliowe
    1 margaryna
    cukier puder
    cukier waniliowy

    CIASTO:
    1/2 kostki margaryny
    2 szkl mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    6 łyżek cukru pudru
    2 żółtka
    + dodatkowo:
    1/2 szkl maku
    1/2 szkl dowolnych bakalii
    3 łyżki miodu
    1 łyżka margaryny
    olejek migdałowy

    DODATKOWO:
    1 słoiczek powideł śliwkowych
    1 słoiczek marmolady
    3 galaretki dowolnego koloru
    30 dag truskawek

Kocie oko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MASA BUDYNIOWA:
    Ugotować budyń, po ostudzeniu utrzeć z margaryną i do smaku dodać cukru i cukru waniliowego. Podzielić na dwie części w stosunku 1/4 i 3/4
  • 2. CIASTO:
    Z margaryny, mąki, cukru i proszku do pieczenia zarobić ciasto.
    Mak sparzyć i zmielić. Do maku dodać bakalie, miód i margarynę oraz olejek. Wszystko podgrzać aż do momentu połączenia składników.
    Wyrobione wcześniej ciasto rozwałkować i szklanką wycinać kółka, na środek każdego kłaść łyżeczką mak i formować kulki. Piec ok 25 min w 180*
  • 3. UPIEC DWA BISZKOPTY JASNE JEDEN Z 6 A DRUGI Z 4 JAJ
  • 4. Biszkopt jasny z 4 jaj posmarować marmoladą i zawinąć jak roladę, a następnie pokroić w ok 1 cm plastry.
  • 5. PRZEŁOŻENIE CIASTA:
    biszkopt jasny z 6 jaj- powidła - 1/4 masy budyniowej - kulki makowe - pozostała część masy budyniowej - rolada - pomiędzy każdą roladkę włożyć kawałki truskawek - zalać tężejącą galaretką

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy