koci jezyczek

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 20 min

ciasto proste i smaczne przepis na masę podpatrzony w programie Bosonoga Contessa

  • 4 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciemny biszkopt
    4 jajka
    1 szkl cukru
    1/2 szkl maki pszennej
    3 lyzki maki ziemniaczej
    2 lyzki kakao
    1 lyzeczka proszku do pieczenia

    Krem cytrynowy
    3 bialka
    1 szkl cukru
    1/3 szkl wody
    Aromat cytrynowy
    1 kostka margaryny
    Kilka kropel soku z cytryny

    Ponadto
    1 op podluznych biszkoptow
    Napar z kawy rozpuszczalnej
    1 galaretka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Galaretki

Koci jezyczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. jajka utrzeć z cukrem, aby krysztalki nie były wyczuwalne. Dodac mąki, wymieszane z proszkiem i kakao. delikatnie, dokładnie wymieszać. Wylać do dużej blachy. Piec w 180 st ok 35 min ( do suchego patyczka). Wystudzić

    Wode i cukier gotować w garnku z grubym dnem na średnim ogniu do 120 st (ok 15 min). W tym samym czasie ubijać białka.
    Gdy cukier osiągnie pożądaną temperaturę, powoli strumykiem wlewać go do białek, dalej ubijając. Następnie dodać aromat i kilka kropel soku z cytryny. Na sam koniec margarynę, dokładnie wymieszać.

    Biszkopty nasączyć w kawie

    Galaretkę rozrobić wg przepisu na opakowaniu

    Na biszkopt wyłożyc masę, nastepnie nasączone biszkopty, zalać galaretką

Porady

w oryginalnym przepisie do masy dodaje się odrobinkę likieru pomarańczowego zamiast aromatu i soku z cytryny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować