"Knopers"

4.5 (158 ocen)

  • 3 godz.

Wspaniały przysmak dla łasuchów.Przepis zaczerpnięty z jednego z blogów kulinarnych.Odkąd zrobiłam go pierwszy raz jest moją ulubioną przekąską

  • 3 godz.

Składniki:

  • Masa czekoladowa:
    100g masła
    160g nutelli
    Łyżka kakao
    120g posiekanych orzechów laskowych
    Masa mleczna:
    ¼ szklanka mleka
    1 szklanka mleka w proszku
    175g masła
    4 łyżki cukru
    Dodatkowo:
    3 wafle
    100g czekolady gorzkiej
    1-2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

"knopers" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Masa czekoladowa:
    Na suchej patelni uprażyć orzechy na małym ogniu, zdjąć z nich skórkę i posiekać.
    Masło z nutella zmiksować do momentu aż dobrze się połączą, następnie dodać kakao i dalej miksować, gdy składniki są już ze soba połączone dodać posiekane orzechy laskowe i dobrze wymieszać.

    Masa mleczna:
    Mleko wlać do rondelka i razem z cukrem zagotować na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści zdjąć z ognia i wystudzić. Masło utrzeć mikserem na gładką masę, miksując stopniowo dodawać ostudzoną masę mleczno cukrową .Gdy masa będzie gładka dodać mleko w proszku i wymieszać.

    Składanie:
    Wafel posmarować masą czekoladową, przykryć drugim waflem. Drugi wafel posmarować masą mleczną i przykryć kolejnym waflem, na wierzch położyć ciężką deskę do krojenia by masa skleiła się z waflem i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Po 2 godzinach wyciągnąć” Knopersa” z lodówki i wafel od strony masy mlecznej posmarować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.Odłożyć do lodówki na czas zastygnięcia czekolady.

Porady

Czekoladę do posmarowania wafla rozpuszczam w kąpieli wodnej z dodatkiem 1 -2 łyżek mleka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować