Knekkebrød-norweskie chrupkie pieczywo

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Knekkebrød to nic innego jak norweski chlebek z ziaren. Smakuje wyśmienicie zarówno z twarożkiem, dżemem lub innymi dodatkami ! Polecam a przepis znalazłam na healthy-craving.blogspot.com

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 200 ml (35 g) otrębów pszennych (kruskakli / hvetekli)
    200 ml (85 g) płatków owsianych (lettkokte havregryn)
    200 ml (115 g) pestek dyni(gresskar kjerner)
    200 ml (100 g) pełnoziarnistej mąki żytniej (sammalt rug grov)
    200 ml (115 g) ziaren słonecznika (solsikkekjerner)
    100 ml (80 g) siemienia lnianego (linfrø)
    100 ml (70 g) ziaren sezamu (sesamfrø)
    2 łyżeczki soli
    700 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Knekkebrød-norweskie chrupkie pieczywo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Knekkebrod przed pieczeniem 1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na 10 minut. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko równą warstwą. (ja ciasto rozsmarowałam na macie silikonowej). Blachę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na około 10 minut.
  • 2. Po tym czasie blachę wyciągamy z piekarnika a ciasto kroimy na prostokąty. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 30-40 minut.
    Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Porady

Przechowujemy w szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Otręby pszenne

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Ci ten przepis, wypróbuj też inne dania kuchni norweskiej. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kuchnia norweska Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować