Knedle ziemniaczne z kiełbasą i kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.edną cebule obrać, drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Kapustę opłukać zimną wodą, odsączyć i posiekać. Dodać podsmażoną cebulkę, szczyptę kminku, podlać 3/4 szklanki wody. Dusić na małym ogniu około 50 minut, w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko oraz mąkę, kaszę mannę i szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta odrywać niewielkie porcje, delikatnie rozwałkować na kształt placka o śr. około 8cm. Na środku ułożyć po kawałku kiełbasy, dokładnie zakleić.
2.Gotować w osolonym wrzątku przez około 15 minut. Odcedzić.
Pozostałą cebulkę posiekać, podsmażyć na łyżce oleju.
Knedle podawać wraz z ugotowaną kapustą i podsmażoną cebulką.
Komentarze