Knedle ziemniaczne z kiełbasą i kiszoną kapustą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób

Nietypowa, jednak bardzo smaczna wersja knedli, które są bardzo sycące.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 500g ugotowanych ziemniaków,
    2 cebule,
    2 łyżki oleju,
    jajko,
    2 szklanki mąki pszennej,
    8 łyżek kaszy manny,
    2 laski kiełbasy np. zwyczajnej lub śląskiej,
    kminek,
    sól, pieprz,
    1/2 kg kiszonej kapusty.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Knedle ziemniaczne z kiełbasą i kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-21y3rkl 1. edną cebule obrać, drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Kapustę opłukać zimną wodą, odsączyć i posiekać. Dodać podsmażoną cebulkę, szczyptę kminku, podlać 3/4 szklanki wody. Dusić na małym ogniu około 50 minut, w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko oraz mąkę, kaszę mannę i szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta odrywać niewielkie porcje, delikatnie rozwałkować na kształt placka o śr. około 8cm. Na środku ułożyć po kawałku kiełbasy, dokładnie zakleić.
  • image-20ktd0w 2. Gotować w osolonym wrzątku przez około 15 minut. Odcedzić.

    Pozostałą cebulkę posiekać, podsmażyć na łyżce oleju.

    Knedle podawać wraz z ugotowaną kapustą i podsmażoną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować