KNEDLE ZIEMNIACZANO-SEROWE

4.51 (174 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

PYSZNE

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 80 dkg ugotowanych
    ziemniaków
    25 dkg twarogu
    15 dkg mąki ziemniaczanej
    2 łyzki mąki pszennej
    1 jajko,sól
    80 dkg śliwek LUB brzoskwinie z puszki
    tarta bułka i masło
    do polania lub
    śmietana z cukrem.
    ja tym razem zmiksowałam kilka brzoskwiń z puszki i dodałam 2 łyżki Mascarpone oraz cukier puder do smaku
Wystaw ocenę:

4.51 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Knedle Dania główne

Knedle ziemniaczano-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane lekko przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę albo zemleć,twaróg też przecisnąć,wbić jajko.
    Dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz szczyptę soli,(jeżeli ciasto za rzadkie dodać mąki pszennej).
    Zagnieść szybko ciasto.Z ciasta uformować wałek,pokroić go na kawałki.
    Kawałki rozpłaszczyć,położyć połowę lub całą śliwkę,zlepiać nadając kształt kuli.
    Wrzucać na lekko osolony wrzątek,gotować 6-8 minut.
    Podawać z masłem i tartą bułką lub ze śmietaną i cukrem”

    CIASTO POWINNO MIEĆ KONSYSTENCJĘ JAK DOBRZE WYROBIONA PLASTELINA
    DO TEGO CIASTA PASUJĄ WSZYSTKIE MIĘKKIE OWOCE.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować