Knedle ziemniaczane z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Dodać przesianą mąkę, jajko i sól.
Zagnieść ciasto. Nastawić w rondlu osoloną wodę z 2 łyżkami oleju. Ciasto ziemniaczane podzielić na 3 części. Formować wałeczki 3 cm grubości. Kroić na 2 cm krążki, spłaszczać nadając kształt małych placków. Nakładać na nie kilka borówek i 1/4 łyżeczki cukru. Zlepiać dokładnie, formując knedelki.
2.Knedle wrzucać partiami na wrzącą wodę, zamieszać i nakryć. Gotować 1-2 minuty od wypłynięcia. Wybrać łyżką cedzakową na durszlak, przelać gorącą wodą, a następnie osączyć.
3.Wykładać porcje na talerze, polać masłem ze zrumienioną tartą bułką i posypać cukrem.
Porady
Knedle można polać osłodzoną śmietaną, lub sosem owocowym.
Komentarze