Knedle ze szpinakiem

4.5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszne knedle z nadzieniem szpinakowo serowym

Składniki:

  • ciasto
    120 g puree ziemniaczanego Perła - 1 opakowanie
    1 i 1/2 szklanki wody
    100 - 120 g mąki
    łyżka suszonych pomidorowych płatków
    farsz
    250 g szpinaku
    4 ząbki czosnku
    50 g szynki suszonej
    1/2 cebuli
    80 g serka koziego (lub pół na pół z białym)
    sól, pieprz, chili do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne Szynki

Knedle ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Puree ziemniaczane zalać, mieszając, gorącą wodą, odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Szpinak opłukać, włożyć do garnka, podgrzewać do czasu aż puści wodę i zmięknie. Odcedzić, a gdy przestygnie odcisnąć i drobniej pokroić. Szynkę pokroić w kostkę, cebulę pokroić w kostkę, czosnek zetrzeć lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki farszu wymieszać w misce, doprawić solą pieprzem i płatkami chili do smaku - ja lubię ostre.
  • 3. Do wystudzonego puree dodać jajko, płatki pomidorowe, wymieszać, stopniowo dodawać mąkę i zagniatać ciasto. Nie powinno być zbyt twarde, ale też nie powinno się zbytnio kleić.
  • 4. Ciasto dzielimy na cztery części, z każdej formujemy wałek, dzielimy na 4 krążki. Każdy krążek rozpłaszczamy ręką lub wałkiem aby miał średnicę ok 5 cm.
  • image-1npmsg2 5. Ciasto kładziemy na dłoni, na środek ciasta kładziemy łyżeczkę farszu, starannie zlepiamy brzegi i formujemy kulkę. Odkładać na posypaną mąką powierzchnię.
  • 6. Knedle wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 2- 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzić. Można podawać od razu, ale te knedle, moim zdaniem, najlepiej smakują podsmażone na złoto na maśle, posypane szczypiorkiem. Smacznego!

Porady

"Perła" jest moim zdaniem najlepsza na knedle. Próbowałam kiedyś zrobić ciasto z innego puree, ale nie było smaczne. Robione z "Perły", nie różni się smakiem od takiego z ziemniaków, a czasu zaoszczędzimy sporo. Muszę dodać, że o ile takie puree świetnie nadaje się na knedle czy kopytka, o tyle nigdy nie zastąpiłabym nim zwykłych ziemniaków do obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Szpinak Szynka

Notka redakcyjna

PPWS_10-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Knedle ze szpinakiem

4.53 (247 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Knedle ze śliwkami

To może cię zainteresować