Knedle ze śliwkami

4.5 (147 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tradycyjne polskie danie - knedle ze śliwkami na słodko, idealne na obiad lub kolację.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ugotowane ziemniaki: 1 kilogram
    - Jajko: 2 sztuki
    - mąka pszenna: 300 gramów
    - śliwki: 500 gramów
    - cukier: 6 łyżek
    - sól: 1 szczypta
    - śmietana lub gesty jogurt: 100 gramów
    - cynamon: 10 szczypt
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery Knedle Dania główne

Knedle ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki rozgnieść na pure, dodać jajka, mąkę i sól. Zagnieść na gładkie ciasto.
  • 2. Śliwki umyć, osuszyć i pokroić na połówki. Usunąć pestki.
  • 3. Ciasto zrolować w wałek. Odkrawać po kawałku i formować placek.Do każdego wkładać połówkę śliwki. Zlepić i uformować kulkę.
  • 4. Gotowe knedle gotować w osolonej wodzie ok. 4-5 min.
  • 5. Po ugotowaniu polać je śmietanką i posypać cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Śliwki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować