Knedle ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kiedy pojawiają się śliwki, naczelnym daniem z ich użyciem są knedle. Pyszny i pożywny obiad na słodko.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    200 g mąki pszennej
    100 g mąki ziemniaczanej
    1 duże jajko
    szczypta soli
    500 g śliwek
    cukier
    3 łyżki masła
    4 łyżki bułki tartej

Knedle ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki przekroić na połówki, ale nie rozcinając ich w całości i wyciągnąć pestkę. W miejsce pestki wsypać po 1/2 łyżeczki cukru.
  • 2. Ziemniaki obrać i ugotować. Ugnieść dokładnie tłuczkiem lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodać wymieszane mąki, sól i jajko. Zagnieć ciasto. Rwać kawałki ciasta i rozpłaszczać je w dłoniach. Na środek położyć śliwkę i uformować w okrągłe knedle. Knedle gotować w osolonym wrzątku z odrobiną oleju, do czasu wypłynięcia i jeszcze 3-4 minuty.
  • 3. Na patelni stopić masło, dodać bułkę tartą i zarumienić ciągle mieszając. Gorące knedle polać bułką tartą na maśle i posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy