Knedle ze śliwkami

0 (0 ocen)

Knedle często bywały w moim domu rodzinnym, zwłaszcza w okresie letnim, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców.

Składniki:

  • Na ok 30 sztuk:

    15 średniej wielkości ziemniaków
    ok 200g mąki pszennej + do podsypywania
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    1 opakowanie śliwek mrożonych
    1 łyżka soli

    Omasta
    50g masła lub margaryny
    cukier kryształ
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Dania główne

Knedle ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy ciasto na kluski 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy ok 15 minut. Przestudzone ziemniaki mielimy do miski. Wyrównujemy, po czym odkładamy 1/4 ziemniaków a w ich miejsce dosypujemy mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Dokładamy wcześniej wyciągnięte ziemniaki oraz 1 jajko i zagniatamy.
  • Nakładamy śliwki 2. Urywamy po kawałku ciasta i raz jeszcze zagniatamy na podsypanym mąką blacie, następnie formujemy gruby wałek i dzielimy go na 1,5-2cm krążki. Każdy spłaszczamy i na środek nakładamy po 2 połówki śliwek.

    Wstawiamy wodę lekko osoloną, by mieć gotową "gotującą" w momencie zakończenia formowania klusek.
  • Gotowe kluski 3. Ciasto sklejamy naciągając delikatnie z każdej strony do góry. Formujemy kulę i odkładamy na podsypaną mąką deseczkę aż do zrobienia wszystkich.
  • Gotujemy 4. Kluchy gotujemy zaraz po przygotowaniu ok 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Polewamy roztopionym masłem lub margaryną. Dodatkowo na talerzu posypujemy cukrem kryształem.

Porady

Ciasto na kluchy nie można zrobić wcześniej, bo będzie wolne i nie da się ich uformować. Z przygotowanego na bieżąco formujemy kule i zaraz po zakończeniu gotujemy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować