Knedle z truskawkami i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszny bezmięsny obiad na słodko.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Na około 25 knedli:

    -1 kg ziemniaków
    -2 jajka
    -2 szklanki mąki pszennej
    -2 łyżki masła
    -400 g truskawek (mogą być mrożone)
    -4 łyżeczki żurawiny ze słoiczka
    -szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Knedle Dania główne Ciasto

Knedle z truskawkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżeli używamy mrożonych truskawek rozmrażamy je. Ziemniaki gotujemy. Następnie dokładnie przecieramy przez sito lub ubijamy. Do gorących ziemniaków dodajemy masło i dokładnie mieszamy dopóki się nie rozpuści. Ziemniaki odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • 2. Zimne ziemniaki przekładamy na stolnicę. Na środek wsypujemy mąkę, wbijamy jaja i szybko zagniatamy jednolite ciasto (musi się lekko lepić do rąk).
  • 3. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy gruby wałek o średnicy około 4-5 cm. Z wałków odkrawamy niewielkie kawałki i formujemy kulkę. Następnie kulkę spłaszczamy w dłoni na grubość około 5 mm, lekko smarujemy żurawiną, i na środku układamy truskawkę. Następnie knedla ostrożnie zlepiamy.
  • 4. Knedle gotujemy 7 minut w osolonym wrzątku. Podajemy z ulubionymi dodatkami- tartą bułką lub ze śmietaną i cukrem.

Porady

Knedle doskonale smakują również z dodatkiem jogurtu greckiego, cukru i cynamonu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować