knedle z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sezon na truskawki powoli się rozpoczyna... a truskawki to zapowiedź lata :)Knedle z truskawkami to moja propozycja na sezonowy obiad. Robię je tylko wtedy, kiedy mam dostęp do świeżych owoców - śliwek i truskawek.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków w łupinkach
    3 jajka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    mąka pszenna - ilość zależna od rodzaju ziemniaków
    sól, cukier

    500 g truskawek
    1/2 szklanki orzechów włoskich
    masło do polania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Knedle

Knedle z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowanie ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę. Ja do klusek używam ziemniaków z zeszłego sezonu. Nie nadają się już one jako dodatek do obiadu, bo są zbyt suche, ale na wszelkiego rodzaju kluski są idealne. Nie zawierają dużo wody, dzięki czemu nie rozwadniają potraw.
  • ciasto 2. Do ziemniaków dodajemy rozmącone jajka, przyprawy i mąkę ziemniaczaną. Mąkę pszenną dodajemy porcjami. Ja dodałam ok 30 dag, bo moja masa ziemniaczana dużo jej nie wchłonęła. Jeżeli jest taka konieczność, można nawet dodać pół kg, albo i więcej :) Masa musi stać się plastyczna i nie przyklejać się tak bardzo do dłoni.
  • truska 3. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki. Odrywamy porcję masy ziemniaczanej, wtykamy w środek truskawkę i formujemy kulkę. Robimy tak z pozostałą masą i owocami. Tak przygotowane kluski gotujemy ok 5 minut w wrzącej, osolonej wodzie (czas gotowania zależny jest od wielkości klusek, jeżeli są małe gotujemy je 3 minuty).
  • kluchy 4. Gotowe kluski podajemy polane masłem i posypane prażonymi orzechami i truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować