Proste,tanie i smaczne danie,coś dla dużych i małych .
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
15 szt.
500 g ziemniaków
250 g twarogu półtłustego
1 jajko L
250-300 g mąki pszennej w zależności od tego ile ciasto będzie potrzebowało,im mniej mąki tym ciasto na knedle będzie delikatniejsze
sól
ok.500 g truskawek
Dodatkowo:
śmietana + cukier waniliowy + mus z truskawek z miodem
lub
bułka tarta z masłem do polania
Knedle z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy normalnie jak do obiadu,w osolonej wodzie,odlewamy,przekładamy do miski i pozostawiamy do przestygnięcia.
Do miski z ziemniakami dodajemy rozgnieciony widelcem twaróg i przeciskamy całość przez praskę,wbijamy jajko,dajemy szczyptę soli,oraz większą połowę mąki,wyrabiamy jednolite ciasto podsypując mąką w razie potrzeby.
2.Formujemy z ciasta wałki na podsypanym delikatnie mąką blacie,odcinamy kawałki i rozpłaszczamy na dłoni,w środek wrzucamy truskawkę,zlepiamy brzegi ciasta,formujemy w rękach kulę i odkładamy na delikatnie podsypany mąką blat czy jak u mnie na tackę.
3.Gotujemy w lekko osolonej,wrzącej wodzie po kilka min.od wypłynięcia na powierzchnię.
Porady
Podawać polane śmietaną,jogurtem,musem truskawkowym lub bułką tartą z masłem,co kto lubi,opcji jest wiele.
Polecam również ze śliwkami w sezonie.
Komentarze