Knedle z truskawkami

5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Danie za którym przepadają nie tylko dzieci !

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
    2,5 szklanki mąki
    1 jajko
    szczypta soli
    30 dag truskawek średniej wielkości
    10 dag masła
    2 łyżeczki bułki tartej
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Knedle z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy, obieramy szypułki i pozostawiamy na sicie do osączenia.
  • 2. Obrane i ugotowane dzień wcześniej ziemniaki mielimy maszynką do mięsa. Dodajemy do nich jajko, sól, i mąkę. Wyrabiamy ciasto. Ciasto wałkujemy na cienki placek (około 0,5 cm) i wycinamy szkanką kółka. Na każdego małego placuszka wkładamy jedna truskawkę, sklejamy mąką i formujemy okragłe kulki. Do garnka z wrzącą i osoloną wodą wrzucamy przygotowane knedle. Czekamy, aż wypłyną na powierzchnię, a nastepnie gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
  • 3. Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu i dodajemy 2 łyżeczki bułki tartej.
    Ugotowane knedle wyjmujemy na talerz, polewamy masłem i posypujemy cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować