Knedle z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić je, zrobic puree i odtawić do ostygnięcia . W tym czasie przygotowac nadzienie. Ser biały zmielić w maszynce do mielenia i dodać ok 2 łyżki cukru ( zależy czy lubicie bardziej czy mniej słodkie) wszystko wymieszać. Do ostudzonych ziemniaków dodać mąkę ziemniaczana i pszenną, jajka, i troszkę soli do smaku. Ugniatac wszystko tak by połączyły się wszystkie składniki
2.Stolnice oprószyc mąką i formować wałek szerokości 3 palców i wykrawać z niego kawałki długości 2 palców. Z każdego takiego kawałka formować dość sienki placek i nakładać na niego łyżeczkę słodkiego sera po czym dokładnie zalepić i uformowac kulę. Ręce muszą być często zanurzane w mące inaczej będa się często lepiły i psuły.
3.Garnek ok 3 l napełnić wodą i doprowadzić do wrzenia. Do wrzatku wrzucać ok 10 knedli jednorazowo( nie więcej) . Po wypłynięciu knedli odliczyć 4-5 minut i odcedzić knedelki .
4.Do miseczki wylać smietanę i do smaku dodać troche cukru. Granata obrać
5.Na talerzu ułożyć ok 4-5 knedli. Polać smietaną , posypać cynamonem i granatem . Smacznego
Porady
Zamiast granata mozna uzyć jakichkolwiek inny owoców, takich jakich lubicie :)
Komentarze