Knedle z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, gotujemy, studzimy, a następnie mielimy do miski.
Wyrównujemy powierzchnię i dzielimy na 4 części.
Jedną część wyjmujemy i układamy na pozostałych ziemniakach, a we wgłębienie wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej ile było ziemniaków.
Dodajemy łyżkę oleju i dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto.
Cebule obieramy i kroimy w kostkę.
Podsmażamy na oleju.
Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy połowę podsmażonej cebuli.
Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy (farsz na być lekko pikantny).
Z masy ziemniaczanej formujemy płaskie placuszki.
Na środek każdego nakładamy łyżeczkę farszu twarogowego i dokładnie zlepiamy, formując kluski.
Kluski wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok.7 minut, osączamy.
Okraszamy resztą cebuli.
Komentarze