knedle z serem

4.51 (144 ocen)

lubię takie dania

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    ok. 1 szklanki mąki ziemniaczanej
    20 dag,twarogu
    2 cebule
    sól, pieprz,
    olej.
Wystaw ocenę:

4.51 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Knedle z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy, studzimy, a następnie mielimy do miski.
    Wyrównujemy powierzchnię i dzielimy na 4 części.
    Jedną część wyjmujemy i układamy na pozostałych ziemniakach, a we wgłębienie wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej ile było ziemniaków.
    Dodajemy łyżkę oleju i dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto.
    Cebule obieramy i kroimy w kostkę.
    Podsmażamy na oleju.
    Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy połowę podsmażonej cebuli.
    Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy (farsz na być lekko pikantny).
    Z masy ziemniaczanej formujemy płaskie placuszki.
    Na środek każdego nakładamy łyżeczkę farszu twarogowego i dokładnie zlepiamy, formując kluski.
    Kluski wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok.7 minut, osączamy.
    Okraszamy resztą cebuli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować