Knedle z powidłami śliwkowymi

4.99 (186 ocen)

  • 60 min

Knedle drożdżowe na parze to smak dzieciństwa.

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
    3 dag drożdży
    jajko
    0,5 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    2 łyżki masła
    4 łyżki powideł śliwkowych

    4 łyżki mielonego maku z cukrem
    masło do polania


Wystaw ocenę:

4.99 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery Knedle

Knedle z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pomieszać z łyżka cukru. Z mąki , drożdży , mleka, jajka zagnieść ciasto . Zostawić do wyrośnięcia. Jeszcze raz zagnieść i podzielić na 4 części. Z każdej części robić placuszek i nakładać powidła. Zlepiać brzegi i formować kule. Pozostawić do wyrośnięcia ( ok 20 min ).
    W naczyniu zagotować wodę i nałożyć sito. Umieścić knedel na sicie i przykryć. Gotować ok 20 min.
    Podawać ciepłe, polane masłem i posypane mielonym makiem z cukrem.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować