Knedle z mięsem

4.5 (182 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    75 dag gotowanych ziemniaków
    25 - 30 dag mąki pszennej
    10 dag maki ziemniaczanej
    1-2 jajka

    Farsz:
    1/2 kg mięsa mielonego
    1 cebula
    sól, pieprz do smaku
    przyprawa do mięsa mielonego
    1-2 łyżki tłuszczu np. olej

    Dodatkowo:
    Słonina lub boczek

Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Knedle Dania główne

Knedle z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Ziemniaki obrać, ugotować i gorące przemleć lub przecisnąć przez praskę. Zostawić do wystygnięcia. Dodać obie mąki, jajko i zagnieść, po czym odstawić na 10 minut.
  • 2. Farsz:
    Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać mięso i dalej smażyć. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego.
  • 3. Z ciasta uformować wałek i pokroić na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć, nałożyć nadzienie i starannie zlepić w kulę tak, aby mięso podczas gotowania nie wypłynęło.
    Knedle gotować przez 5-7 minut od wypłynięcia na powierzchnię w osolonym wrzątku. Gotowe wyjąć, odsączyć i okrasić podsmażoną słoniną lub boczkiem.

Porady

Żeby skrócić czas przygotowania proponuję dzień wcześniej przygotować farsz i ugotować i przecisnąć ziemniaki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Knedle z mięsem

0 (0 ocen)

Knedle z mięsem

luna19 Knedle z mięsem 1 godz. 10 min

To może cię zainteresować