Knedle z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Ziemniaki obrać, ugotować i gorące przemleć lub przecisnąć przez praskę. Zostawić do wystygnięcia. Dodać obie mąki, jajko i zagnieść, po czym odstawić na 10 minut.
2.Farsz:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać mięso i dalej smażyć. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego.
3.Z ciasta uformować wałek i pokroić na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć, nałożyć nadzienie i starannie zlepić w kulę tak, aby mięso podczas gotowania nie wypłynęło.
Knedle gotować przez 5-7 minut od wypłynięcia na powierzchnię w osolonym wrzątku. Gotowe wyjąć, odsączyć i okrasić podsmażoną słoniną lub boczkiem.
Porady
Żeby skrócić czas przygotowania proponuję dzień wcześniej przygotować farsz i ugotować i przecisnąć ziemniaki.
Komentarze