Knedle z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Najlepiej lubię knedle polane śmietanką i posypane cukrem

  • 30 min

Składniki:

  • ziemniaki -8 szt
    mąka ziemniaczana -1 łyżka
    mąka pszenna -1 szkl i 2 łyżki
    żółtka -2 szt
    Sól
    Jabłka -3 szt
    Śmietana do polania knedli-0,5 kubka
    Cukier do posypania knedli -5 łyżek

Knedle z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować, ostudzić. Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać mąki, żółtka, sól, zagnieść ciasto. Z ciasta formować krążki, spłaszczać je w dłoniach, na środek nakładać jabłka wymieszane z cukrem. Knedle dobrze zlepiać, by nie rozwaliły się w gotowaniu.
  • 2. Wrzucać gotowe knedle na wrzącą i osoloną wodę, gotować 4 minuty od wypłynięcia knedli. Gotowe knedle wyjąc na talerze, polać śmietaną i posypać cukrem.

Komentarze

Podobne przepisy