Knedle z czereśniami

0 (0 ocen)

Bardzo lubię czereśnie już nie mogę się doczekać świeżych

Składniki:

  • - 1 kg ziemniaków
    - 1 łyżka masła
    - 1 jajko
    - 1 szklanka mąki ziemniaczanej
    - sól
    - 1 słoik 0,5 l czereśni drylowanych w soku własnym
    - 1 kisiel truskawkowy

Knedle z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować odcedzić troszkę odparować dodać masło zmiksować mikserem na gładką masę masę zostawić do ostygnięcia od czasu do czasu przemieszać
  • 2. Do zimnych ziemniaków dodać jajko sól mąkę ziemniaczaną zagnieść jak by się zbytnio kleiło dodać więcej mąki ilość mąki zależy od ziemniaków
  • 3. Czereśnie przelać na sito by nieco odciekły z soku
    Z masy ziemniaczanej robić placki nadziewać czereśniami skleić zrobić knedle
    Knedle gotować w wrzątku do wypłynięcia przelać zimną wodą i zostawić chwilę by się parzyły
  • 4. Do odcedzonego soku dolać wodę tak aby razem nie było więcej nisz 0,7 l soku( w razie potrzeby dosłodzić wg swego smaku ja nie dosładzałam) zagotować W 1/4 szklance wody rozpuścić kisiel dodać cukier jak jest na opakowaniu wymieszać z gotującym sokiem mieszać aż się wszystko zagotuje sosem polać knedle

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy