Knedle z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować odcedzić troszkę odparować dodać masło zmiksować mikserem na gładką masę masę zostawić do ostygnięcia od czasu do czasu przemieszać
2.Do zimnych ziemniaków dodać jajko sól mąkę ziemniaczaną zagnieść jak by się zbytnio kleiło dodać więcej mąki ilość mąki zależy od ziemniaków
3.Czereśnie przelać na sito by nieco odciekły z soku
Z masy ziemniaczanej robić placki nadziewać czereśniami skleić zrobić knedle
Knedle gotować w wrzątku do wypłynięcia przelać zimną wodą i zostawić chwilę by się parzyły
4.Do odcedzonego soku dolać wodę tak aby razem nie było więcej nisz 0,7 l soku( w razie potrzeby dosłodzić wg swego smaku ja nie dosładzałam) zagotować W 1/4 szklance wody rozpuścić kisiel dodać cukier jak jest na opakowaniu wymieszać z gotującym sokiem mieszać aż się wszystko zagotuje sosem polać knedle
Komentarze