Knedle te są mięciutkie, delikatne w smaku i bardzo sycące. Najbardziej lubię je polane masłem i posypane cukrem. Ale można także podać je posypane białym serem, ze śmietaną bądź z zrumienioną na maśle bułką tartą.
Składniki:
75 dag ziemniaków
15 dag mąki
Sól
Jajko
1 kg śliwek
Masło
Cukier
Knedle z ciasta ziemniaczanego ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy, a następnie przekręcamy przez maszynkę do mięsa lub ucieramy na tarce.
2.Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko, mąkę i szczyptę soli. Szybko wyrabiamy ciasto, wałkujemy i wycinamy z niego kwadraty, w które zawijamy owoce i formujemy knedle.
Knedle wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody i wyjmujemy, gdy wypłyną na wierzch.
3.Knedle polewamy roztopionym masłem i posypujemy cukrem.
Komentarze