Knedle z ciasta ziemniaczanego ze śliwkami

5 (175 ocen)

Knedle te są mięciutkie, delikatne w smaku i bardzo sycące. Najbardziej lubię je polane masłem i posypane cukrem. Ale można także podać je posypane białym serem, ze śmietaną bądź z zrumienioną na maśle bułką tartą.

Składniki:

  • 75 dag ziemniaków
    15 dag mąki
    Sól
    Jajko
    1 kg śliwek
    Masło
    Cukier
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi Knedle Pyzy

Knedle z ciasta ziemniaczanego ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy, a następnie przekręcamy przez maszynkę do mięsa lub ucieramy na tarce.
  • 2. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko, mąkę i szczyptę soli. Szybko wyrabiamy ciasto, wałkujemy i wycinamy z niego kwadraty, w które zawijamy owoce i formujemy knedle.
    Knedle wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody i wyjmujemy, gdy wypłyną na wierzch.
  • 3. Knedle polewamy roztopionym masłem i posypujemy cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować