Knedle z ciasta ptysiowego

4.5 (178 ocen)

  • 1 godz. 30 min

"Knedle są popularne w Niemczech , zwłaszcza w Bawarii , skąd się wywodzą. Chętnie jadają je też Austriacy, Słowacy i Czesi no i Polacy zwłaszcza na śląsku i w Wielkopolsce. Knedle robi się z różnych rodzajów i nadziewa farszem pikantnym lub słodkim. " Ja proponuje knedle na słodko .

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mleka, 5 dag masła, 3 szklanki mąki pszennej lub krupczatki, 3 jaja , odrobina soli, kilogram moreli lub śliwek (najlepiej węgierek), cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Knedle z ciasta ptysiowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śliwki 1. W garnku zagotować mleko z masłem solą. Mieszając powoli wsypać 2 szklanki 2 szklanki mąki. Gładkie ciasto odstawić, by wystygło po czym mieszając wbijać jajka, wsypać resztę mąki. Ciasto wyrób.
    Z ciasta odrywaj kawałki, spłaszcz w rękach, na środek każdego włóż umyte i wydrylowane połówki śliwek i zlep dokładnie brzegi. Uformować knedle. Wkładać porcjami do wrzącej lekko posolonej wody z dodatkiem cukru waniliowego . Gotować na wolnym ogniu ok. 10 min. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać polane stopionym masłem, samym lub z bułką tartą, śmietaną lub musem owocowy. Przepis z czasopisma z 2007 , zrobiłem zgodnie z przepisem , uważam ,że śliwki powinny być obrane

Porady

Knedle gotujemy bardzo uważnie. Kolejno po jednym wkładamy do posolonego wrzątku i gotujemy na malutkim ogniu10- 25 min( w zależności od ciasta i nadzienia) W intensywnie gotującej się wodzie knedle po prostu się rozpadną). Smak słodkich knedli poprawi się , gdy do wody dodamy cukier waniliowy, kawałek wanilii lub kieliszek rumu. Ugotowane kluski wyjmujemy łyżką cedzakową, starannie osączamy i od razu podajemy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować