Knedle z ciasta ptysiowego

4.93 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem emerytką, ale bardzo aktywną. Mam działkę, dużo gotuję i piekę, lubię nowinki kulinarne.

Składniki:

  • ● 1/2 litra mleka
    ● 50 g masła
    ● 1/2 kg mąki
    ● 3 jajka
    ● odrobina soli
    ● 1 kg śliwek
Wystaw ocenę:

4.93 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Knedle z ciasta ptysiowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Knedle z ciasta ptysiowego 1. W kąpieli wodnej gotujemy
    w garnku mleko z masłem
    i solą, po czym ciągle mieszamieszając,
    wsypujemy stopniowo
    400 g mąki.
  • Knedle z ciasta ptysiowego 2. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
    Mieszając, wbijamy
    po jednym jajku i wsypujemy
    resztę mąki.
  • Knedle z ciasta ptysiowego 3. Z ciasta formujemy kulki,
    lekko obtaczamy je na stolnicy
    wysypanej mąką, następnie
    spłaszczamy w dłoni i wkładamy
    wydrylowane śliwki. Formujemy
    knedle. Gotujemy we
    wrzącej wodzie 10 minut.
    Przed podaniem knedle można
    posypać cukrem, polać roztopionym
    masłem lub śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Notka redakcyjna

PP_08-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować