Knedle z bulionem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Moja ubiegłoroczna podróż do Rosji zaowocowała poznaniem wielu ciekawych nowości kulinarnych. Jedną z nich są knedle napełnione bulionem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    1 kg ziemniaków
    25 dag maki
    1 jajko

    bulion:
    50 dag wołowiny
    włoszczyzna
    cebula
    liść laurowy
    ziele angielskie
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bulion Knedle Dania główne

Knedle z bulionem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Ziemniaki ugotować w mundurkach, a następnie obrać ze skorki. Po ostudzeniu zmielić w maszynce do mięsa. Wystudzoną masę przełożyć do miski. Wsypać mąkę, wbić jajko i zagnieść ciasto. Z ciasta należy uformować wałek o grubości około 3 cm, a następnie pokroić go w poprzek na mniejsze porcje. Z każdego kawałka zrobić kulkę, a następnie kciukiem wykonać po środku otwór, w taki sposób, aby po ugotowaniu można było wlać do środka bulion. Tak przygotowane knedle wkładać do osolonego wrzątku. Gotować tak długo aż knedle zaczną wypływać do góry.
  • 2. bulion:
    Warzywa należy umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Mięso, warzywa zalać dwoma litrami wody, następnie dodać przyprawy oraz szczyptę soli. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 60 - 80 minut. Po ugotowaniu wykładamy knedle na talerz i wlewamy do środka bulion.Danie można przyozdobić natką pietruszki albo sałatą. W zależności od preferencji knedle można ulepić z większej ilości ciasta, tak aby były bardziej sycące lub cienki i niewielkie.

Porady

Dla smaku można do wywaru dodać ząbek czosnku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować