Knedle twarogowe z truskawkami

4.5 (184 ocen)

  • 60 min

Smak dzieciństwa -mięciutkie i rozpływające się w ustach !

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
    150 g mąki pszennej np.; wrocławskiej ( 1 szklanka)
    1 łyżka masła
    1 całe jajko
    szczypta soli
    około 20 niewielkich truskawek.
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Knedle twarogowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg i masło przecisnąć przez praskę, dodać sól i jajko - wymieszać. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zarobić w kulkę i odstawić do lodówki na 20 min. W tym czasie przygotować truskawki , najlepiej nie za duże. Odszypułkować i umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Wyciągnąć ciasto z lodówki. Ręce maczać w mące i odrywać po kawałku ciasta spłaszczając na dłoni. Położyć owoc, dokładnie zlepić brzegi i formować kulkę.W dużym garnku zagotować wodę lekko posoloną i wrzucać na wrzątek delikatnie knedle. Gotować 10 minut od wypłynięcia.Polać śmietaną 18 %, posypać cukrem i odrobiną cynamonu. Smacznego :)

Porady

Twarogu nie musimy mielić ani przeciskać przez praskę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować