Knedle twarogowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg i masło przecisnąć przez praskę, dodać sól i jajko - wymieszać. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zarobić w kulkę i odstawić do lodówki na 20 min. W tym czasie przygotować truskawki , najlepiej nie za duże. Odszypułkować i umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Wyciągnąć ciasto z lodówki. Ręce maczać w mące i odrywać po kawałku ciasta spłaszczając na dłoni. Położyć owoc, dokładnie zlepić brzegi i formować kulkę.W dużym garnku zagotować wodę lekko posoloną i wrzucać na wrzątek delikatnie knedle. Gotować 10 minut od wypłynięcia.Polać śmietaną 18 %, posypać cukrem i odrobiną cynamonu. Smacznego :)
Porady
Twarogu nie musimy mielić ani przeciskać przez praskę.
Komentarze