Knedle serowe ze śliwkami i waniliowym sosem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg zmielić. Mąkę wymieszać z kaszą manną.
2.Do miski wbić całe jajka, dodać szczyptę soli i mieszać mikserem, dodając na przemian po łyżce twarogu i mąki wymieszanej z kaszą manną. Gdy ciasto zrobi się gęste, dokończyć jego zagniatanie ręką.
3.Wydrylować śliwki nacinając je do połowy, tak żeby po wyjęciu pestki pozostał cały owoc.
4.Cynamon wymieszać z cukrem trzcinowym.
5.Serek waniliowy przełożyć do miseczki, dodać mleko i wymieszać.
6.Z ciasta uformować wałek o średnicy około 4 cm. Pokroić go na plastry centymetrowej grubości. Każdy plaster ciasta lekko rozpłaszcz na dłoni (ciasto bedzie klejące więc należy oprószać dłonie mąką). Położyć na nim śliwkę, wsypać do środka śliwki mieszankę cukru i cynamonu po czym uformować okrągły knedel.
7.W garnku zagotować wodę z dodatkiem łyżki oleju. Wrzucać kolejno knedle, po kilka sztuk. Czekać aż wypłyną i od tego momentu gotować jeszcze trzy minuty. Wyjmować łyżką cedzakową. Polać sosem waniliowym.
Porady
Knedle można zrobić z mrożonych śliwek. Wyśmienicie smakują z truskawkami.
Komentarze