Knedle serowe ze śliwkami i dwoma sosami

4.5 (167 ocen)

  • 40 min

Ciasto na knedle z dodatkiem twarogu jest rewelacyjne! Knedle są o wiele smaczniejsze jak te ziemniaczane, ciasto świetnie komponuje się ze śliwkami. Do knedli podaję sos z prawdziwą wanilią i gęsty, zredukowany sos śliwkowy. Słodki obiadek!

  • 40 min

Składniki:

  • Na 15 sztuk:
    250 g półtłustego twarogu
    1 szklanka mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
    1/4 szklanki mąki krupczatki
    1 duże jajko
    szczypta soli

    8 śliwek węgierek
    cukier

    Sos waniliowy:
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki słodkiej śmietanki
    1 duże żółtko
    3 łyżki cukru
    1 laska wanilii
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

    Sos śliwkowy:
    10 śliwek
    4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery Knedle Dania główne Sosy Ser

Knedle serowe ze śliwkami i dwoma sosami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto serowe na knedle 1. Twaróg przełóż do miski, pokrusz widelcem, dodaj mąki, jajko, sól, wyrabiaj ciasto. Ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się, zawiń w folię spożywczą i schłódź je przez 1 godzinę w lodówce (można dłużej).
  • 2. Ciasto uformuj w wałek, podziel go na 15 części. Śliwki umyj, przekrój, wyjmj pestkę.
  • Formowanie knedli 3. Kawałki ciasta spłaszczaj w dłoni, na środku układaj połówkę śliwki, posyp płaską łyżeczką cukru, zawiń do środka formując kulkę.
  • Knedle 4. W dużym garnku zagotuj wodę, knedle wrzucaj na wrzątek, poczekaj aż wypłyną i wtedy gotuj je ok. 5-6 minut. Wykładaj na talerz.
  • 5. Sos waniliowy: do rondelka wlej mleko i śmietankę, zacznij podgrzewać, wbij żółtko, mieszaj intensywnie, podgotuj nie doprowadzając do wrzenia. Z laski wanilii wyskrob ziarenka, razem z cukrem dodaj do reszty kremu. W kubku rozmieszaj w małej ilości wody mąkę ziemniaczaną, dolej ciepłego płynu i całość wlej do kremu. Krem podgrzewaj ciągle mieszając, nie powinien się jednakże zagotować. Jeśli pojawią się grudki przelej przez sitko.
  • 6. Sos śliwkowy: do rondelka wrzuć pokrojone w małe cząstki śliwki. Gotuj sos przez godzinę, powinien się o połowę zredukować, dodaj cukru. Możesz też taki sos zblendować, by był gładki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować